A támogató partnerünk a sikeres úton

Amikor egy kezdő vállalkozó belép a piacra, hosszas tervezés és forrásszerzés után, számos fázison halad keresztül, mind gondolatban, mind hozzáállásban. Kezdetben én is azon voltam, hogy mindent előre megtervezzek és szervezzek, minimalizálva annak kockázatát, hogy az összes megtakarított pénzem elveszítem, és persze, hogy csődbe viszem a vállalkozást, amely már akkor négy embernek biztosított megélhetést, és ezen a szinten maximális felelősséggel tartoztam nekik. Éreztem ezt a terhet, és ennek fényében igyekeztem minden előkészületet megtenni annak érdekében, hogy a tervem kudarcának lehetősége a lehető legkisebb legyen, és a cég ne omoljon össze és ne menjen csődbe.

Azonban rá kellett döbbennem, hogy bár a tervezés fontos, nem minden kiszámítható, és ezen túlmenően fel kellett ismernem, hogy nem mindegy, mely tényezőket tekintjük a siker kulcsának. Ha ezt elhibázzuk, a jövőben biztosan káosz és nagy veszélyek leselkednek ránk és vállalkozásunkra. Sajnálatos módon egy tényezőt figyelmen kívül hagytam a siker meghatározó elemei között, nevezetesen a partnerek kiválasztásánál. Nem vettem figyelembe, hogy a siker csak akkor garantált, ha az ember a lehető legprofibb és legmagasabb minőséget nyújtó partnerekkel működik együtt.

Ezért át kellett alakítanom a teljes beszállítói és partnerlistát, és azt kell mondanom, hogy megérte, mivel a cég virágzik, és nem gondoltam volna, hogy a mezőgazdaság terén, megfelelő tervezéssel és szervezéssel, ilyen eredményeket lehet elérni. Elképesztő, de a Transagrar Machine csapatával például az eszközök és gépek terén olyan versenyelőnyt sikerült szereznünk, ami alapvetően meghatározza piaci helyzetünket. Nagyon hálás vagyok, hogy egyrészt volt bátorságom vállalkozóvá válni, másrészt pedig, hogy ilyen sikeresen haladok a jó vállalkozóvá válás útján.